Voorbereiding op het sledeseizoen

Tijdens de winter worden er flink wat kilometers gelopen en dat vergt een gedegen voorbereiding. Training van uithoudingsvermogen en spierkracht, is een heel belangrijk onderdeel in de voorbereidingen voor het winter seizoen, het zijn tenslotte parttime topsporters.

We trainen met onze speciaal gebouwde trainingskar. Deze kar op 4 wielen weegt zo´n 35 kg en samen met het gewicht van Erik of Linda kom je al gauw op zo´n 100 kg. Een gewicht dat gelijk staat aan een tocht met de slede met een gast erin. Maar meestal trainen we met de quad. Daar laten we tussen de 8 tot 10 honden voor lopen. Voordeel is dat je de quad goed kunt stilzetten, waardoor ze er niet zomaar met ons vandoor kunnen gaan, zoals dat met de kar wel kan. De training begint zodra de temperatuur het toelaat, dus vanaf zo´n 12 graden. Meestal is dit in maand Oktober.

 

Wedstrijden en bijscholing

In het voorjaar van 2012 heeft Linda voor het eerst aan een wedstrijd deelgenomen. Persoonlijk houden wij niet van competitie. Daarom gaat het bij ons om het meedoen. Het is een geweldige ervaring voor de honden en jezelf. Daarnaast moet het een fantastische belevenis zijn om slechts met je honden urenlang door ongerepte sneeuwlandschappen te glijden. Dit klinkt romantisch en is gedeeltelijk ook waar maar vergeet niet dat een wedstrijd vele aspecten heeft waar goed voor getraind moet worden. Bijvoorbeeld het leren lopen met andere teams achter of voor je. Dit trainen wij door tijdens het winterseizoen regelmatig tochten te maken met bevriende collega´s. We werken samen met Hans en Yvonne van Highyard en Janke en Leo van Hike Huskytours. Zo leren de honden samen te werken en lopen met andere honden in de buurt.

De Beaver Trap Trail

Linda heeft tweemaal meegedaan aan een drie daagse fjälltocht in Zuid Lapland. In het kleine dorpje Norråker wordt jaarlijks een wedstrijd gehouden. Je kunt kiezen uit korte afstanden sleeën, lange afstanden sleeën of een driedaagse tocht sleeën, de Beaver Trap Trail. De eerste dag wordt er zo´n 45 km afgelegd, je sleet naar een basiskamp dat op de hoger gelegen fjällen (hoogvlakte) is gesitueerd. Een prachtige tocht door bossen en over meren. Daar overnacht je gezamenlijk met alle andere deelnemers.

’s Avonds ben je bij elkaar, rondom een groot vuur. Je slaapt in je tentje en je honden buiten aan de stake-out. Dag twee is een tocht van 50 km. Die deed Linda niet mee omdat zij en de honden er te moe voor waren. In plaats daarvan bleven ze lekker in het kamp om te kletsen met andere achterblijvers en te genieten van de prachtige natuur en stilte. In dag drie slee je weer terug, nu bergafwaarts dus veel sneller dan de eerste dag!

Bekijk hier een kleine video van deze tocht.


Erik heeft in Maart 2013 meegedaan aan een 6-daagse tocht op de Fjällen. Hier was hij 6 dagen en 5 nachten in de winterse wildernis samen met 4 van onze honden. Iedere dag zo’n 17 km sleeën over ongeprepareerde sporen en ’s avonds tentje opzetten, eten koken voor de honden. Het was een barre tocht waarbij de honden en Erik keihard hebben moeten werken, mede omdat de temperatuur soms + 25 graden was ’s nachts. Maar een onvergetelijke ervaring. De cursus werd georganiseerd door de SPHK oftewel de Svenska Polar Hund Klubben (de Zweedse poolhonden club).